Single Blog

4 Βασικοί Κανόνες για να Έχεις Καλή Σχέση με το Παιδί σου

Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους τους γονείς και πολλές φορές δεν ξέρουμε σε ποιά κατεύθυνση να κινηθούμε. Ετσι συχνά πέφτουμε στην παγίδα να κάνουμε τα χατίρια στα παιδιά μας, ή σπεύδουμε να τα εξυπηρετήσουμε και να κάνουμε διάφορα πράγματα για αυτά, ακόμα και να αναλαμβάνουμε δικές τους υποχρεώσεις προκειμένου να γίνουμε αρεστοί και να είμαστε “καλή μαμά” ή “καλός μπαμπάς”.

Ομως δεν γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο, όχι απλά δεν χρειάζεται, αλλά και τελικά αποτελεί τροχοπέδη στην καλή σχέση με το παιδί μας.

Τι χρειάζεται λοιπόν να κάνουμε;

Σεβασμός.

Τι σημαίνει όμως σεβομαι το παιδί μου? Καταρχήν το δέχομαι όπως είναι, δεν επιθυμώ, ούτε του ζητώ να αλλάξει την προσωπικότητα του. Αυτό δεν σημαίνει πως δέχομαι όλες τους τις πράξεις. Αν κάνει κάτι το οποίο δεν είναι αποδεκτό, μπορώ να του το πω. Ομως ποτέ δεν θα ταυτίσω το ίδιο το παιδί με την πράξη του. Αν εκανε μία βλακία, μπορώ να του το εξηγήσω, χωρίς να τον χαρακτηρίσω “βλάκα”

Σεβασμός επίσης είναι το να ΜΗΝ κάνω τίποτα που ο άλλος μπορεί να κάνει μόνος του. Πως δείχνω σεβασμό πχ. απέναντι στο 6χρονο παιδί μου όταν το ταίζω στο στόμα λες και είναι βρέφος? Είναι σαν να του λέω “δεν μπορείς να φας μόνος σου, έλα να το κάνω εγώ για σένα”. Η όταν ντύνω το παιδί μου ενώ πάει ήδη στο δημοτικό και έχει αποκτήσει εδώ και καιρό αυτή την ικανότητα?

¨Οταν σπεύδω να κάνω πράγματα για το παιδί μου που μπορεί να κάνει και μόνο του, είναι σαν να ακυρώνω τις ικανότητες του. Ο ρόλος του γονιού είναι να μαθαίνει στο παιδί του να κάνει όσα περισσότερα μπορεί -ανάλογα με την ηλικία του -και από εκεί και πέρα να του επιτρέπει να εξασκείται και να κάνει μόνο του για τον εαυτό του όσα χρειάζεται να κάνει. Πως αλλιώς θα μάθει να φροντίζει τον εαυτό του και τις ανάγκες του?

Να δίνω χρόνο.

Και όταν λέμε να δίνω χρόνο, εννούμε ποιοτικό χρόνο. Δεν έχει σημασία πόσο χρόνο θα αφιερώσουμε στο παιδί μας, αλλά πως! Και ένα τέταρτο την ημέρα είναι αρκετό! Συμφωνούμε για μία ώρα που να είναι βολική και για μας και για το παιδί και Κλείνουμε κινητο, τηλεόραση και οτιδήποτε άλλο μπορεί να μας ενοχλήσει . Παροτρήνουμε το παιδί μας λέγοντας του “είμαι ολόκληρη δική σου με χαρά!” Τι θα ήθελες να κάνουμε?

Ενδιαφέρον-αγάπη.

Συχνά νομίζουμε ότι όσο πιό πολύ φιλάμε και αγκαλιάζουμε το παιδί μας, τόσο πιό πολύ νιώθει την αγάπη μας. Ομως τα παιδιά δεν το θέλουν αυτό όλη την ώρα, είναι προτιμότερο να δώσουμε ενα σύντομο φιλί όταν ΔΕΝ το περιμένει πχ όταν διαβάζει, παίζει ή ακόμα και όταν σπάσει καταλάθος το ποτήρι. Ενας περίπατος είναι προτιμότερος απο τα χάδια και τα φιλιά.

Επιπλέον είναι καθήκον της μητέρας να κάνει το παιδί της να την αγαπήσει. Τι εννούμε με αυτό? Να θέλει και το παιδί να διευκολύνει τη μητέρα του στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Να ενδιαφέρεται για το πως μπορεί να συμβάλλει και να την ελαφρύνει έμπρακτα με το να συμμετέχει -στο βαθμό που μπορεί- στις δουλειές του σπιτιού. Ζητώ λοιπόν απ το παιδί μου να κάνει συνεχώς καινούργια πράγματα που αυξάνουν τις ικανότητές του.

Ενθάρρυνση.

Το θάρρος είναι απαραίτητο στον ανθρωπο για να τα βγάλει πέρα στις δυσκολίες της ζωής. Οταν δεν έχω θάρρος φοβάμαι να προσπαθήσω και να πράξω. Γι αυτό χρειάζεται ο γονιός να έχει την ικανότητα να βρίσκει πάντα κάτι θετικό. Επικεντρώνομαι λοιπόν στα θετικά του παιδιού μου και σταματώ κάθε κατάκριση, η οποία όχι μόνο δεν διορθώνει τα πράγματα, αλλά και δημιουργεί κακή σχέση.

Αυτοί είναι οι 4 Βασικοί Κανόνες για να Έχεις Καλή Σχέση με το Παιδί σου.

Comments (0)

Θέλεις να Λάβεις το Δωρεάν ebook?Πως η Σειρά Γέννησης Επηρεάζει την Προσωπικότητα

Ήξερες ότι η σειρά που γεννήθηκε ένα παιδί, το οδηγεί να δημιουργεί συμπεράσματα δηλαδή πεποιθήσεις, που το ακολουθούν σ’ όλη του τη ζωή;

Ποιές είναι οι διαφορές ανάμεσα στα πρωτότοκα, τα δευτερότοκα, τα μικρότερα και τα μοναχοπαίδια;

Ετοίμασα αυτό το ebook ειδικά για αυτό το θέμα.

Καλή συνέχεια!

Daisy Maniatopoulou

____

Γράψε εδώ το όνομα και το email σου για να σου στείλω το ebook εντελώς δωρεάν!